7 цікавих фактів про водяного оленя

Продовжуємо розповідь про незвичайних представників тваринного світу. На цей раз — безрогий олень з гігантськими іклами, який харчується рослинністю і відмінно плаває.

1. Водяний олень (Hydropotes inermis) — це дивна тварина, єдиний представник роду Водяні олені. Довжина тіла досягає 100 см, висота – 45-55 см, маса – від 9 до 15 кг.



7 цікавих фактів про водяного оленя 1

2. Всього існує сім підвидів цього виду, найпоширеніший з яких — сибірський водяний олень, а найрідкісніший — кашмірський. Спосіб життя і особливості поведінки цих тварин вивчені дуже погано. Відомо, що олені живуть поодинці або парами, харчуються рослинністю — травою, листям, грибами і молодими пагонами.

7 цікавих фактів про водяного оленя 3

3. Водяний олень є безрогим, зате має довгі вигнуті ікла, які виростають у самців до 8 см. Дорослий самець водяного оленя дуже спритно управляється з ними — під час їжі ікла прибираються назад, а в разі небезпеки – висуваються вперед. Олені використовують ікла при сутичках між собою, відстоюючи територію.

7 цікавих фактів про водяного оленя 5

4. В основному водяний олень поширений на північ від долини Янцзи в Східному Китаї і в Кореї. Кілька років тому з’явилася новина про те, що рідкісний кашмірський олень був виявлений на території Афганістану: цих особин ніхто не зустрічав з 1948 року. Також водяний олень акліматизований у Франції і Великобританії.

7 цікавих фактів про водяного оленя 7

5. Як вони спілкуються. Засобом взаємодії між оленями є своєрідні звуки, що нагадують собачий гавкіт. Водяні олені «гавкають» і на людей, і на інших оленів. У шлюбний період самка сигналізує самцеві про готовність за допомогою свисту.

7 цікавих фактів про водяного оленя 9



6. Чому водяних оленів назвали водяними? Вони відмінно плавають і цілком здатні подолати кілометри в пошуках нової території. Тільки уявіть: по річці Янцзи мирно пливе ікластий водяний олень.

7 цікавих фактів про водяного оленя 11

7. До речі, вода — це не тільки спосіб пересування, а й місце укриття для водяного оленя. Тут він рятується від свого основного ворога — чубатого орла. Відчувши наближення хижака, олень кидається в воду і, пропливши деяку відстань по дну, намагається сховатися під гілками, що нависають вздовж берега. Над водою при цьому залишаються вуха, ніздрі і очі. Так олень залишається недоступним для хижака.

Джерело: https://www.popmech.ru

Залишити відповідь